SEVREDOL - Dávkování


 

Dávkování léku: Sevredol Potahovaná tableta


Generikum: morphine
Účinná látka: morphine sulfate
Alternativy: Maracex, Morfin sulfát ardez, Morphin biotika 1%, Morphine kalceks, Vendal retard
ATC skupina: N02AA01 - morphine
Obsah účinných látek: 10MG, 20MG
Formy: Potahovaná tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 56
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


).

Další léčivé přípravky a přípravek Sevredol

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat.

Současné užívání morfinu a jiných léků snižujících činnost centrální nervové soustavy [například léky proti úzkosti (trankvilizéry), depresi (antidepresiva), duševním poruchám (neuroleptika), léky na anestézii (anestetika), poruchy spánku (hypnotika, sedativa, barbituráty), gabapentin, léky na alergie nebo proti zvracení (antihistaminika/antiemetika) nebo jiné silné léky proti bolesti (opioidy)] nebo s alkoholem může zvýšit nežádoucí účinky morfinu, obzvláště útlum dechu.

Léky s anticholinergními účinky (jako například léky působící na psychiku, léky na alergie, léky proti zvracení nebo léky proti Parkinsonově chorobě) mohou zvyšovat anticholinergní vedlejší účinky opioidů (jako například zácpu, sucho v ústech nebo poruchy močení).

Cimetidin (přípravek pro léčení žaludečních vředů) a další léky, které narušují metabolické dráhy jater, mohou zabránit rozkladu morfinu, a tím zvyšovat jeho koncentraci v krvi.

Přípravek Sevredol by neměl být používán současně s inhibitory monoaminooxidázy (MAO) (léky na depresi) nebo v průběhu 14 dnů od ukončení jejich užívání. U pacientů, kteří byli léčeni pomocí inhibitorů MAO během 14 dnů před podáváním jiného opioidu (petidinu), se vyskytla životu nebezpečná interakce ovlivňující mozek (centrální nervovou soustavu) a respirační a oběhový systém. Podobné interakce s inhibitory MAO nelze vyloučit ani u přípravku Sevredol.

Morfin může zvýšit účinek léků na relaxaci svalů (svalové relaxanty).

Současné užívání rifampicinu (lék užívaný k léčbě tuberkulózy) může snižovat účinek morfinu.

Kombinace morfinu a přípravků obsahujících buprenorfin, nalbufin nebo pentazocin může teoreticky snížit analgetický účinek přípravku Sevredol.

Přípravek Sevredol s jídlem, pitím a alkoholem

Jestliže užíváte přípravek Sevredol nesmíte pít žádný alkohol, protože alkohol může podstatně zvyšovat utlumující účinek přípravku Sevredol.

Těhotenství, kojení a plodnost

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Těhotenství

Přípravek Sevredol může být v těhotenství používán pouze v případě, pokud lékař konstatuje, že je léčba morfinem absolutně nezbytná a pokud prospěch pro matku bude mnohem vyšší než riziko pro dítě. Dlouhodobé užívání morfinu během těhotenství může u novorozenců způsobit abstinenční příznaky (jako je pronikavý pláč, nervozita, záchvaty, špatný příjem potravy a průjem)

Kojení

Morfin se vylučuje do mateřského mléka a může vést k účinným koncentracím v těle kojeného dítěte. Kojení se proto nedoporučuje.

Plodnost

Morfin má mutagenní vlastnosti (to znamená, že způsobuje genetické změny), a proto by měl být podáván mužům a ženám v plodném věku pouze v případě, že používají účinnou antikoncepci.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Sevredol může nepříznivě ovlivňovat schopnost řídit nebo obsluhovat stroje. Zvláště je to pravděpodobné na počátku léčby, po zvýšení dávkování nebo po přechodu z jiného léku proti bolesti.

S dotazy na řízení dopravních prostředků nebo obsluhu strojů se vždy obraťte na svého lékaře.

Přípravek Sevredol obsahuje laktózu a hlinitý lak oranžové žluti

Přípravek Sevredol obsahuje laktosu. Pokud Vám Váš lékař řekl, že nesnášíte některé cukry, poraďte se s ním, než začnete tento léčivý přípravek užívat.

Sevredol 20 mg obsahuje hlinitý lak oranžové žluti (E110). Hlinitý lak oranžové žluti může způsobit alergické reakce.

3. Jak se přípravek Sevredol užívá

Vždy užívejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře. Pokud si nejste jistý/á, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Dávkování přípravku Sevredol musí být přizpůsobeno závažnosti bolesti a individuální citlivosti pacienta. Obecně platí, že by měla být podána nejnižší dávka, která vyvolá útlum bolesti.

Pacientům, kteří podstoupí některý z invazivních zákroků k potlačení bolesti (např. operaci, nervovou blokádu tzv. opich), je třeba po zákroku znovu stanovit dávku. To provede Váš lékař, pokud to bude nezbytné.

Doporučené dávkování:

Dospělí a dospívající nad 12 let:

U dospělých a dospívajících nad 12 let závisí velikost dávky na intenzitě bolesti, věku pacienta a dříve podaných lécích na tlumení bolesti. U pacientů trpících prudkými bolestmi je obvykle vhodné léčbu začít dávkou 10mg nebo 20mg (1 tableta Sevredol 10mg nebo Sevredol 20mg) každé 4 hodiny. Při sílících bolestech lékař dávku zvýší tak, aby se dosáhlo potřebné úlevy od bolesti. Při onemocnění ledvin, jater, při snížené funkci štítné žlázy a u starších pacientů lékař předepíše obvykle nižší dávku.

Děti:

Děti ve věku 6 - 12 let užívají 5 - 10 mg (1/2 – 1 tableta Sevredol 10mg) každé 4 hodiny.

Obraťte se na svého lékaře, jestliže máte dojem, že účinek přípravku Sevredol je příliš silný nebo příliš slabý.

Pacienti s poruchou funkce jater nebo ledvin

Pokud trpíte poruchou funkce jater nebo ledvin bude Vám lékař stanovovat potřebnou dávku přípravku Sevredol se zvláštní opatrností.

Starší pacienti

Starší pacienti (obvykle od 75 let výše) a lidé ve špatném celkovém zdravotním stavu mohou být citlivější na morfin. Dávky těmto pacientům lékař stanovuje s velkou opatrností a může doporučit delší intervaly užívání. Je možné, že bude nutné přejít na užívání přípravku s nižším obsahem léčivé látky.

Způsob podání

Potahované tablety je nutné spolknout celé a zapít dostatečným množstvím tekutiny. Užívají se nezávisle na době jídla. Nesmí se kousat nebo drtit, lze je však rozpůlit v místě rýhy na dva stejné díly, pokud je to pro dávkování nutné.

Délka léčby

Délku léčby stanoví Váš lékař v závislosti na charakteru Vaší bolesti.

Přípravek Sevredol by nikdy neměl být používán déle než je absolutně nezbytné. Pacienti, u kterých povaha jejich onemocnění vyžaduje dlouhodobou léčbu bolesti pomocí přípravku Sevredol, by měli být pravidelně v krátkých intervalech kontrolováni lékařem (např. při přerušení léčby; viz Pokud přestanete užívat přípravek Sevredol), aby se zjistilo, zda a do jaké míry je nutná léčba bolesti tímto přípravkem. Je možné, že budete potřebovat vhodnější dávkování.

Při léčbě chronické bolesti je upřednostňováno pevné dávkovací schéma.

Jestliže jste užil(a) více přípravku Sevredol, než jste měl(a)

Jestliže jste užil(a) více přípravku Sevredol, než jste měl(a), kontaktujte neprodleně nejbližšího lékaře.

V takové situaci se u Vás mohou objevit následující příznaky: zúžení očních zornic, porucha dýchání vedoucí k zastavení dýchání, porucha vědomí vedoucí až ke kómatu, zánět plic v důsledku vdechnutí tekutin, částic nebo výměšků do dolních dýchacích cest, pokles krevního tlaku vedoucí k šoku, zvýšený srdeční tep, záchvaty i poškození svalů, které může vést až k rozpadu svalů (a možnému následnému selhání ledvin).

Předávkování silnými opioidy může způsobit úmrtí.

Nikdy neprovozujte aktivity, které vyžadují zvýšenou pozornost - jako například řízení auta.

Při předávkování během čekání na příjezd lékaře může být prospěšné provádět u postiženého následující činnosti:

Udržovat postiženého při vědomí, kontrolovat, zda dýchá, a v případě, že postižený nedýchá, začít s umělým dýcháním.

Jestliže jste zapomněl(a) užít přípravek Sevredol

Jestliže užijete menší dávku přípravku Sevredol než byste měl(a), nebo vynecháte dávku, regulování bolesti bude slabé nebo žádné. Pokračujte v doporučené léčbě. Nezdvojnásobujte následující dávku, abyste nahradil(a) vynechanou dávku.

Jestliže jste přestal(a) užívat přípravek Sevredol

Jestliže si přejete přerušit nebo ukončit léčbu, vždy se poraďte se svým lékařem o důvodech pro přerušení a o další léčbě.

Dlouhodobé užívání přípravku Sevredol může vést k fyzické závislosti. Náhlé přerušení léčby proto bude doprovázeno abstinenčními příznaky. Ty mohou zahrnovat bolesti hlavy, svalů, úzkost, napětí, neklid, zmatenost, podrážděnost, opakující se nespavost, změny nálady, halucinace a záchvaty.

Protože riziko abstinenčních příznaků je větší při náhlém přerušení léčby, měla by se dávka v případě přerušení léčby snižovat postupně.

Máte-li jakékoli další otázky týkající se užívání tohoto přípravku, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop