ARGOFAN 150 SR - Interacciones


 
Los detalles del medicamento no están disponibles en el idioma seleccionado, se muestra el texto original

Interacción con drogas: Argofan 150 sr Prolonged-release tablet


Genérico: venlafaxine
Substancia activa: venlafaxine hydrochloride
Alternativas: Argofan, Argofan 75 sr, Efectin er, Elify, Olwexya, Velaxin, Venlafaxin mylan, Venlamyl
Grupo ATC: N06AX16 - venlafaxine
Contenido de sustancia activa: 150MG
Formularios: Prolonged-release tablet
Balení: Blister
Obsah balení: 100
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Argofan SR

 jestliže jste alergický(á) na venlafaxin nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6),

 užíváte-li nebo jste v posledních 14 dnech užívali léky nazývané ireversibilní inhibitory monoaminooxidázy (IMAO), které se užívají k léčbě deprese nebo Parkinsonovy choroby. Užívání ireversibilních IMAO s přípravkem Argofan SR může vyvolat závažné, nebo dokonce život ohrožující nežádoucí účinky. Rovněž musíte vyčkat nejméně 7 dní po ukončení užívání

přípravku Argofan SR než začnete užívat nějaký IMAO (viz bod „Serotoninový syndrom“ a „Další léčivé přípravky a přípravek Argofan SR“).

Upozornění a opatření

Před použitím přípravku Argofan SR se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

 Užíváte-li další léky, které při současném užívání s přípravkem Argofan SR mohou zvýšit riziko rozvoje serotoninového syndromu (viz bod „Další léčivé přípravky a přípravek Argofan SR“);

 Máte-li oční problémy, jako např. určitý druh zeleného zákalu (zvýšený nitrooční tlak);

 Máte-li nebo jste měli vysoký krevní tlak;

 Máte-li v anamnéze srdeční onemocnění;

 Bylo-li Vám řečeno, že máte nepravidelný srdeční rytmus;

 Máte-li v anamnéze záchvaty (křeče);

 Máte-li v anamnéze nízkou hladinu sodíku v krvi (hyponatremie);

 Máte-li sklon ke vzniku podlitin nebo k častému krvácení (porucha krvácení v anamnéze) nebo pokud užíváte další léky, které mohou zvýšit riziko krvácení, např. warfarin (užívaný k prevenci tvorby krevních sraženin);

 Máte-li zvýšenou hladinu cholesterolu;

 Máte-li nebo jste někdy měl(a), nebo někdo z Vaší rodiny mánii nebo bipolární poruchu (nadměrný pocit vzrušení nebo euforie);

 Pokud se u Vás již někdy projevilo agresivní chování.

Přípravek Argofan SR může v průběhu prvních několika týdnů léčby vyvolat pocit neklidu nebo neschopnost sedět nebo stát na místě. Pokud se Vám to přihodí, měl(a) byste informovat lékaře.

Sebevražedné myšlenky a zhoršení deprese nebo úzkostné poruchy

Jestliže máte depresi a/nebo máte úzkostnou poruchu, můžete mít někdy myšlenky na sebepoškození nebo na sebevraždu. Frekvence těchto myšlenek se může zvýšit poté, co začnete poprvé užívat antidepresiva, protože všechny tyto léky potřebují určitou dobu, než začnou účinkovat, obvykle kolem dvou týdnů, ale někdy déle.

Je pravděpodobnější, že tyto myšlenky budete mít:

 jestliže jste už předtím měl(a) myšlenky na sebevraždu nebo sebepoškození.

 jestliže jste mladý(á) dospělý(á). Informace z klinických studií ukazují zvýšené riziko sebevražedného chování u mladých dospělých (méně než 25 let) s psychiatrickým onemocněním, kteří byli léčeni antidepresivy.

Pokud budete mít kdykoli myšlenky na sebepoškození nebo na sebevraždu, ihned vyhledejte lékaře nebo jděte přímo do nemocnice.

Možná Vám pomůže, když řeknete příbuzným nebo blízkým přátelům, že trpíte depresí, nebo že máte úzkostnou poruchu, a požádáte je o přečtení této příbalové informace. Můžete je požádat, aby Vám řekli, pokud si budou myslet, že se Vaše deprese nebo úzkost zhoršuje, pokud budou mít obavu ze změn ve Vašem chování.

Sucho v ústech

10 % pacientů léčených venlafaxinem trpí suchem v ústech. To může zvýšit riziko vzniku zubního kazu. Proto byste měl(a) věnovat zvláštní pozornost hygieně dutiny ústní.

Diabetes (cukrovka)

Vlivem přípravku Argofan SR se může změnit hladina cukru ve Vaší krvi. Bude tedy možná potřeba upravit dávkování Vašich léků na cukrovku..

Děti a dospívající

Přípravek Argofan SR by neměli běžně užívat děti a dospívající do 18 let. Měl(a) byste také vědět, že u pacientů do 18 let, kteří se léčí některým z této skupiny přípravků, je zvýšené riziko výskytu

nežádoucích účinků, jako jsou pokusy o sebevraždu a sebevražedné myšlenky a nepřátelské jednání (převážně agresivita, vzdorovité chování a hněv). Lékař přesto může přípravek Argofan SR pacientům do 18 let předepsat, pokud usoudí, že to je v jejich nejlepším zájmu. Pokud lékař předepsal přípravek Argofan SR pacientovi do 18 let a chcete se o tom poradit, požádejte o to prosím svého lékaře. Měl(a) byste také informovat lékaře, pokud se u pacienta do 18 let, léčeného přípravkem Argofan SR, objeví nebo zhorší výše uvedené příznaky. Taktéž dlouhodobá bezpečnost s ohledem na další růst, dospívání a rozvoj poznání a chování při léčení přípravkem Argofan SR nebyla dosud v této věkové skupině prokázána.

Další léčivé přípravky a přípravek Argofan SR

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat. Váš lékař by měl rozhodnout, zda můžete užívat přípravek Argofan SR současně s dalšími léky.

Nezačínejte užívat ani neukončujte užívání jakéhokoli léku, včetně těch, které jste si koupili bez lékařského předpisu, přírodních a rostlinných přípravků, aniž byste se předtím poradili s lékařem nebo lékárníkem.

Inhibitory monoaminooxidázy (IMAO), používané k léčbě depresí nebo Parkinsonovy choroby se nesmí užívat spolu s přípravkem Argofan SR. Informujte svého lékaře, pokud jste v posledních 14 dnech užili tyto léky. (IMAO: viz bod „Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete přípravek Argofan SR užívat“);
 Při léčbě venlafaxinem, zvláště je-li užíván s dalšími léky, se může objevit serotoninový syndrom, potenciálně život ohrožující stav nebo reakce typu neuroleptického maligního syndromu (NMS) (viz bod “Možné nežádoucí účinky”).

Příklady takových léčiv zahrnují:

- triptany (používané k léčbě migrény);
- ostatní léky používané k léčbě deprese, např. SNRI, SSRI, tricyklická antidepresiva nebo léky s obsahem lithia;
- léky obsahující linezolid, antibiotikum (používané k léčbě infekcí);
- léky obsahující moklobemid, reverzibilní inhibitor monoaminooxidázy (používané k léčbě deprese);
- léky obsahující sibutramin (užívané ke snížení tělesné hmotnosti);
- léky obsahující tramadol, fentanyl, tapentadol, pethidin nebo pentazocin (určené k léčbě bolesti);
- léky obsahující dextromethorfan (určený k léčbě kašle);
- léky obsahující methadon (určený k odvykání drogové závislosti nebo léčbě velmi silné bolesti);
- léky obsahující methylenovou modř (užívanou k léčbě vysokých hladin methemoglobinu v krvi);
- léky obsahující třezalku tečkovanou (Hypericum perforatum, přírodní rostlinný přípravek, používaný k léčbě mírných depresí);
- léky obsahující tryptofan (používaný při poruchách spánku a depresi);
- antipsychotika (používaná k léčbě nemocí se symptomy jako jsou slyšení, vidění nebo vnímání věcí, které nejsou přítomny, chybná přesvědčení, neobvyklá podezřívavost, zmatený úsudek a uzavření se do sebe).

Známky a příznaky serotoninového syndromu mohou zahrnovat kombinaci následující příznaků: neklid, halucinace, ztráta koordinace, zrychlený srdeční rytmus, zvýšená tělesná teplota, rychlé změny krevního tlaku, zesílené reflexy, průjem, kóma (bezvědomí), pocit na zvracení, zvracení.

Serotoninový syndrom ve své nejtěžší formě může připomínat neuroleptický maligní syndrom (NMS). Známky a příznaky NMS mohou zahrnovat kombinaci horečky, zrychleného

srdečního tepu, pocení, silné svalové ztuhlosti, zmatenosti a zvýšených hladin svalových enzymů (stanovených krevním testem).

Pokud si myslíte, že se u Vás vyskytl serotoninový syndrom, ihned kontaktujte svého lékaře nebo vyhledejte lékařskou pohotovost v nejbližší nemocnici.

 U uživatelek hormonální antikoncepce byly hlášeny případy nechtěného těhotenství, pokud byl současně užíván venlafaxin. Neexistuje však jasný důkaz, že k otěhotnění došlo důsledkem lékové interakce s venlafaxinem.

Pokud užíváte léky, které mohou ovlivňovat Váš srdeční rytmus, musíte to sdělit svému lékaři.

Příkladem takových léků jsou:

Antiarytmika jako chinidin, amiodaron, sotalol nebo dofetilid (užívané k léčbě abnormálního srdečního rytmu);

Antipsychotika jako thioridazin (viz také „Serotoninový syndrom“ výše);

Antibiotika jako erythromycin nebo moxifloxacin (užívané k léčbě bakteriálních infekcí);

Antihistaminika (užívaná k léčbě alergie).

Následující léky mohou také ovlivňovat účinek přípravku Argofan SR a měly by být užívány s opatrností. Je obzvláště důležité informovat lékaře a lékárníka, jestliže užíváte léky obsahující:

 Ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, posakonazol (léky proti plísním);
 Clarithromycin, telithromycin (antibiotika určená k léčbě infekcí);
 Atazanavir, indinavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir (určené k léčbě HIV infekce);
 Haloperidol nebo risperidon (k léčbě psychiatrických stavů);
 Metoprolol (betablokátor k léčbě vysokého krevního tlaku a srdečních potíží).

Přípravek Argofan SR s jídlem, pitím a alkoholem Přípravek Argofan SR se má užívat s jídlem (viz bod 3). Po dobu užívání přípravku Argofan SR byste se měli vyvarovat pití alkoholu.

Těhotenství, kojení a plodnost

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat. Měla byste přípravek Argofan SR užívat až poté, co lékař zvážil potenciální přínosy a rizika pro Vaše nenarozené dítě.

Ubezpečte se, že Váš gynekolog ví, že užíváte přípravek Argofan SR. Užívání podobných látek (tzv. SSRI) během těhotenství může u dětí zvýšit riziko výskytu závažného zdravotního stavu, tzv. perzistující plicní hypertenze novorozenců, který se projevuje zrychleným dýcháním a promodráváním kůže. Tyto příznaky se obvykle projeví během 24 hodin po porodu. Pokud tyto příznaky zpozorujete u svého dítěte, okamžitě kontaktujte dětského lékaře.

Pokud tento přípravek užíváte během těhotenství, může mít Vaše dítě po porodu další potíže. Může špatně prospívat nebo mít potíže s dýcháním. Pokud Vaše dítě jeví po porodu tyto příznaky a Vy máte obavy, kontaktujte svého lékaře, který Vám poradí.

Přípravek Argofan SR se vylučuje do mateřského mléka. Existuje riziko, že tak bude účinkovat na dítě. Proto byste se měla poradit s lékařem a on/ona rozhodne, zda přerušíte kojení nebo léčení přípravkem Argofan SR.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Neřiďte dopravní prostředky ani neobsluhujte stroje, dokud si neověříte, jak Vás přípravek Argofan SR ovlivňuje.

Selección de productos en nuestra oferta de nuestra farmacia

Sobre el proyecto

Un proyecto no comercial libremente disponible para realizar comparaciones de medicamentos laicos a nivel de interacciones, efectos secundarios y precios de medicamentos y sus alternativas.

Más información