ULTRACOD - interazioni


 
I dettagli della droga non sono disponibili nella lingua selezionata, viene visualizzato il testo originale

Interazione farmacologica: Ultracod Tablet


Generico: codeine and paracetamol
Principio attivo: paracetamol
alternative: Korylan, Panadol ultra, Panadol ultra rapide, Talvosilen, Talvosilen forte
Gruppo ATC: N02AJ06 - codeine and paracetamol
Contenuto di sostanza attiva: 500MG/30MG
Forme: Tablet
Balení: Blister
Obsah balení: 100
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Ultracod

- jestliže jste alergický(á) na paracetamol a/nebo kodein nebo na kteroukoli další složku přípravku (uvedenou v bodě 6);
- jestliže trpíte astmatickými záchvaty nebo závažnými dýchacími obtížemi;
- při poranění hlavy a při zvýšeném nitrolebním tlaku (např. v důsledku mozkového krvácení či nádoru);
- při akutním selhání jater a při závažném poškození jater;
- jestliže jste nedávno prodělal(a) operaci jater, žlučníku nebo žlučovodu (žlučových cest);
- jestliže užíváte lék proti depresi patřící do skupiny inhibitorů MAO (inhibitorů monoaminooxidázy – jde o léky k léčbě deprese), nebo jestliže jste takové léky užíval(a) v minulých dvou týdnech;
- jestliže jste postižen(a) paralytickým ileem (stav, při němž střevní svalovina nedovoluje průchod potravy, což vede k zablokování střev);
- k úlevě od bolesti u dětí a dospívajících (0 - 18 let) po odstranění krčních nebo nosních mandlí z důvodu syndromu obstrukční spánkové apnoe;
- jestliže víte, že velmi rychle metabolizujete kodein na morfin;
- jestliže kojíte.

Přípravek se nesmí podávat dětem do 12 let.

Upozornění a opatření

Před užitím přípravku Ultracod se poraďte se svým lékařem nebo lékarníkem, pokud:

- máte akutní postižení jater;
- máte závažné postižení ledvin;
- nadměrně konzumujete alkohol, užíváte narkotika a psychotropní látky, nebo jste závislý(á) na opiátech (morfinu, kodeinu). U pacientů se závislostí na alkoholu může v případě souběžné léčby přípravkem Ultracod docházet k poškození jater;
- trpíte poruchami vědomí;
- jste alergický(á) na kyselinu acetylsalicylovou a/nebo na jiné nesteroidní protizánětlivé léky;
- užíváte jiné léky, které působí na játra.

Opatrnost je nutná,

- jestliže trpíte chronickou zácpou, zánětlivým nebo obstrukčním onemocněním střev, těžkým průjmem, nadměrnou potivostí nebo silným krvácením, při nepravidelném srdečním rytmu, u myastenie gravis (autoimunitní onemocnění vyvolávající svalovou slabost), jestliže máte žlučníkové kameny, pokud jste starší pacient, pokud trpíte nezhoubným zbytněním prostaty, při náhlé příhodě břišní, pokud víte, že máte nedostatek enzymu glukózo-6-fosfát dehydrogenázy, pokud máte nízký počet červených krvinek (tzv. hemolytická anemie).

Neužívejte přípravek Ultracod současně s dalšími léčivými přípravky obsahujícími paracetamol a kodein.

Při nutnosti dlouhodobého užívání přípravku Ultracod je zapotřebí sledovat jaterní enzymy.

Při delším užívání vysokých dávek přípravku Ultracod, které neodpovídá doporučením lékaře, se mohou vyskytnout bolesti hlavy. V tom případě nezvyšujte dávky léku. Lék vysaďte a vyhledejte lékaře.

Užívání vyšších než doporučených dávek může vést k riziku závažného poškození jater.

Při déletrvajícím užívání vyšších dávek je možný rozvoj závislosti.

Kodein je určitým enzymem v játrech přeměňován na morfin. Morfin je látka, která ulevuje od bolesti. Někteří lidé mají tento enzym pozměněný, což se může projevit různými způsoby. U některých jedinců morfin nevzniká vůbec nebo ve velmi malých množstvích a neposkytne proto dostatečnou úlevu od bolesti. U jiných lidí existuje zvýšené riziko závažných nežádoucích účinků, protože dochází k tvorbě velmi vysokých množství morfinu. Pokud se u Vás objeví jakýkoli z následujících nežádoucích účinků, musíte přestat tento přípravek užívat a okamžitě vyhledat pomoc lékaře: pomalé nebo mělké dýchání, zmatenost, ospalost, malé zorničky, pocit na zvracení nebo zvracení, zácpa, nechutenství.

Děti a dospívající

Užití u dětí a dospívajících po chirurgickém zákroku

Kodein není určen k úlevě od bolesti u dětí a dospívajících po odstranění krčních nebo nosních mandlí z důvodu syndromu obstrukční spánkové apnoe.

Užití u dětí s dýchacími obtížemi

Použití kodeinu se u dětí s dýchacími obtížemi nedoporučuje, neboť příznaky morfinové toxicity mohou být u těchto dětí závažnější.

Další léčivé přípravky a přípravek Ultracod

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat.

- Přípravek Ultracod může zvyšovat účinky jiných léků, které tlumí nervový systém, např. léků na spaní, na uklidnění, léků proti alergii, depresi, jiných léků proti bolesti.

Současné užívání přípravku Ultracod a některých léků na spaní, léků proti epilepsii nebo rifampicinu (antibiotikum) může způsobit poškození jater.

- Při současném podávání přípravku Ultracod a lamotriginu (lék proti epilepsii) může dojít ke snížení účinnosti lamotriginu.
- Užívání přípravku Ultracod spolu s chloramfenikolem (antibiotikum) může vést k hromadění antibiotika v organismu a zvýšení jeho škodlivosti.
- Při souběžném užívání látek zpomalujících vyprazdňování žaludku (např. propanthelinium) nebo látek snižujících hladinu cholesterolu (kolestyramin) se může nástup účinku přípravku Ultracod opozdit. Naproti tomu se může účinek přípravku Ultracod zrychlit při souběžném užití látek zrychlujících vyprazdňování žaludku (např. metoklopramidu nebo domperidonu).
- Současné podávání flukloxacilinu (antibiotikum) může vést k metabolické acidóze.
- Účinek paracetamolu se může snížit při podání perorální antikoncepce.
- Souběžné užívání kodeinu s látkami na odkašlávání (např. ambroxol) není vhodné, protože kodein může blokovat kašlací reflex.

- Současné užívání paracetamolu (léčivá látka přípravku Ultracod) a zidovudinu (protivirový lék) může vést ke snížení počtu bílých krvinek a k poškození jater.

- Při současném dlouhodobém užívání přípravku Ultracod ve vyšších dávkách (více než 4 tablety denně) současně s některými léky snižujícími krevní srážlivost (warfarin a jiné látky působící proti účinku vitaminu K) může docházet ke zvýšení krvácivosti. Proto je při takovéto současné léčbě vhodné častěji kontrolovat srážlivost krve.

Přípravek Ultracod s jídlem, pitím a alkoholem

Přípravek užívejte před jídlem nebo v jeho průběhu. Užití přípravku po jídle může vést k opoždění nástupu účinku.

Při užívání tohoto přípravku nepijte alkoholické nápoje. Závislost na alkoholu spolu s užíváním přípravku Ultracod může vést až k poškození jater. Největší riziko poškození jater nastává u chronických konzumentů alkoholu, užijí-li přípravek po krátkodobé abstinenci (přibližně 12 hod).

Těhotenství a kojení

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Během prvního a druhého trimestru se může přípravek Ultracod užívat pouze v nezbytně nutných případech a až poté, kdy ošetřující lékař důkladně posoudí poměr mezi přínosem léčby a jejími riziky. Tento přípravek by neměl být užíván v průběhu třetího trimestru těhotenství a během porodu.

Jestliže kojíte, přípravek Ultracod neužívejte. Kodein a morfin přechází do mateřského mléka.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Přípravek Ultracod může nepříznivě ovlivnit schopnost řízení auta či obsluhy strojů, snižuje totiž schopnost rychle reagovat. To platí zvláště při současném užívání přípravku Ultracod s léky, které tlumí nervový systém (např. léky na spaní).

3.
Selezione dei prodotti nella nostra offerta dalla nostra farmacia

Informazioni sul progetto

Un progetto non commerciale liberamente disponibile ai fini dei confronti tra farmaci laici a livello di interazioni, effetti collaterali e prezzi dei farmaci e loro alternative

Ulteriori informazioni