NAVELBINE - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Navelbine Koncentrát pro infuzní roztok


Generikum: vinorelbine
Účinná látka: vinorelbin-ditartarÁt
Alternativy: Navelbine oral, Navirel, Vinorelbine accord, Vinorelbine glenmark, Vinorelbine medac
ATC skupina: L01CA04 - vinorelbine
Obsah účinných látek: 10MG/ML
Formy: Koncentrát pro infuzní roztok
Balení: Injekční lahvička
Obsah balení: 10X5ML
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Jestliže se u Vás v průběhu používání přípravku NAVELBINE objeví jakýkoli z následujících příznaků, obraťte se ihned na svého lékaře:

- příznaky závažné infekce, například kašel, horečka, zimnice
- závažná zácpa doprovázená bolestí břicha, kdy se vám nepodaří vyprázdnění po dobu několika dnů
- silné závratě, točení hlavy, když se postavíte, mohou to být příznaky závažného snížení krevního tlaku
- silná bolest hrudníku, která u vás není běžná, tento příznak může být důsledkem tzv. ischemické choroby srdeční (nedostatečné prokrvení srdečního svalu)
- potíže s dýcháním, závratě, snížení krevního tlaku, vyrážka postihující celé tělo nebo otok očních víček, obličeje, rtů nebo hrdla, což mohou být příznaky alergické reakce.

Velmi časté nežádoucí účinky (mohou postihnout více než 1 z 10 osob):

Pocit na zvracení; zvracení; pokles počtu červených krvinek (anémie), který může vést ke zblednutí kůže a může způsobit slabost či dušnost; útlum kostní dřeně vedoucí k nízkému počtu bílých krvinek, slabost dolních končetin; ztráta některých reflexních reakcí, občasné rozdíly ve vnímání dotyku; zácpa, zvýšení jaterních testů, vypadávání vlasů (alopecie), obvykle nepříliš závažné při dlouhodobé léčbě; záněty nebo vředy v ústech či krku (stomatitida); reakce v místě aplikace přípravku NAVELBINE, například zarudnutí, palčivá bolest, zabarvení žíly, zánět žil (lokální flebitida).

Časté nežádoucí účinky (mohou postihnout až 1 z 10 osob):

Bakteriální, virové a mykotické infekce různých částí těla (respirační, močové, gastrointestinální), pokles počtu krevních destiček, který může zvýšit riziko krvácení nebo tvorby podlitin; bolesti kloubů (artralgie); bolest čelisti; bolesti svalů (myalgie); únava (astenie, vyčerpanost); horečka, bolest na různých místech těla, například na hrudníku a bolest v místě nádoru; průjem.

Méně časté nežádoucí účinky (mohou postihnout až 1 ze 100 osob):

Závažná sepse spojené se selháváním lidských orgánů, septikemie (rozsev infekce krevním oběhem), velké obtíže s pohybem těla a dotykem (závažné parestézie); bolest hlavy; závratě; vysoký krevní tlak, nízký krevní tlak, náhlý pocit tepla a zarudnutí kůže na tváři a krku (červenání); pocit studených rukou a nohou (periferní chlad); problémy s dýcháním nebo sípání (dyspnoe a bronchospasmus).

Vzácné nežádoucí účinky (mohou postihnout až 1 ze 1000 osob):

Silné bolesti hrudníku, srdeční záchvat (ischemická choroba srdce, angina pectoris, infarkt myokardu, někdy smrtelný); významný pokles krevního tlaku vedoucí až ke kolapsu, plicní onemocnění (intersticiální pneumopatie, někdy smrtelná); silné bolesti břicha a zad (pankreatitida); nízká hladina sodíku v krvi (může způsobit příznaky jako únava, pocit zmatení, svalové záškuby a bezvědomí); vřídky v místě aplikace přípravku NAVELBINE (lokální nekróza); kožní vyrážka na těle (celkové kožní reakce).

Velmi vzácné nežádoucí účinky (mohou postihnout až 1 z 10 000 osob):

Komplikovaná septikemie (rozsev infekce krevním oběhem), která může být někdy smrtelná, zrychlený srdeční tep (tachykardie), bušení srdce (palpitace), poruchy srdečního rytmu.

Není známo: z dostupných údajů nelze určit četnost výskytu:

Celkové alergické reakce. Toto jsou těžké reakce, které mohou způsobit závažné problémy s dýcháním, závratě, vyrážku po celém těle nebo otok očních víček, rtů či krku (anafylaktický šok, anafylaxe, anafylaktoidní reakce), pokles počtu bílých krvinek s horečkou (febrilní neutropenie), celková infekce ve spojení s poklesem hladiny bílých krvinek (neutropenická sepse), ztráta chuti k jídlu (anorexie), zčervenání rukou a nohou (erytém), nízká hladina sodíku kvůli nadprodukci hormonu, který způsobuje zadržení tekutin a vede ke slabosti, únavě a pocitu zmatení (syndrom nepřiměřené sekrece antidiuretického hormonu - SIADH), pokles počtu všech typů krevních buněk (pantocytopnie).

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři, lékárníkovi nebo zdravotní sestře. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Šrobárova 48

100 41 Praha 10

webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop