OLYNTH HA 0,05% - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Olynth ha 0,05% Nosní sprej, roztok


Generikum: xylometazoline
Účinná látka: xylometazoline hydrochloride
Alternativy: Brumare, Brumarin, Brumarin 0,5 mg/ml nosní sprej, roztok, Mar rhino 0,05% nosní sprej, Mar rhino 0,1% nosní sprej, Nasenspray al, Olynth, Olynth 0,05%, Olynth 0,1%, Olynth ha, Olynth ha 0,1%, Otrivin, Otrivin 0,5 pm, Otrivin 1 pm, Otrivin menthol, Rhino-stas galmed dávkovací nosní sprej, Rhinostas, Xylomax, Xylomax neo, Xylometazolin dr.max
ATC skupina: R01AA07 - xylometazoline
Obsah účinných látek: 0,5MG/ML
Formy: Nosní sprej, roztok
Balení: Lahev (Lahvička)
Obsah balení: 10ML
Způsob podání: prodej bez receptu (volný prodej)


Podobně jako všechny léky, může mít i přípravek Olynth HA 0,05% nežádoucí účinky, které se však nemusí vyskytnout u každého.

Dýchací syst ém

U citlivých nemocných může přípravek Olynth HA 0,05% způsobit příznaky dráždění sliznice přechodného a mírného charakteru, které se projeví jako pálení v nose nebo suchost nosní sliznice. V ojedinělých případech může po odeznění účinku léku dojít ke zvýšenému otoku nosní sliznice.

Nervový syst ém

Ve velmi vzácných případech se mohou vyskytnout bolesti hlavy, nespavost nebo únava.

Oběhový systém

Ojediněle až vzácně se mohou dostavit účinky přípravku na srdce a krevní oběh, jako např. bušení srdce, zrychlený tep a zvýšení krevního tlaku.

Dlouhodobé nebo časté používání vyšších dávek přípravku Olynth HA 0,05% může vést k pocitům pálení v nose nebo suchosti sliznic, ale i k překrvení sliznic, které se zhoršuje s nadměrným používáním léku (tzv. rhinitis medicamentosa). K tomuto účinku může dojít i 5 dnů po ukončení léčby

– dlouhodobé podávání přípravku může vést k trvalému poškození sliznice, pocitu sucha a šimrání v nose s tvorbou strupů a drobným krvácením po jejich odloučení (rhinitis sicca).

Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

Podobné nebo alternativní produkty

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop