PERINDOPRIL/AMLODIPIN ZENTIVA - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Perindopril/amlodipin zentiva Tableta


Generikum: perindopril and amlodipine
Účinná látka: perindopril-erbumin
Alternativy: Amlessa, Orcal combi, Perindopril arginine 10 mg/amlodipine 10 mg servier, Perindopril arginine 10 mg/amlodipine 5 mg servier, Perindopril arginine 5 mg/amlodipine 10 mg servier, Perindopril arginine 5 mg/amlodipine 5 mg servier, Perindopril tosilate/amlodipin teva, Perindopril tosilate/amlodipin teva b.v., Perindopril/amlodipin mylan, Perindopril/amlodipin teva, Perindopril/amlodpine stada, Prestalia, Prestance, Prestozek, Priamlo, Tonarssa, Tonarssa neo, Vialibram, Vidonorm
ATC skupina: C09BB04 - perindopril and amlodipine
Obsah účinných látek: 4MG/10MG, 4MG/5MG, 8MG/10MG, 8MG/5MG
Formy: Tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 30
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.  Pokud se u Vás po požití přípravku objeví kterýkoli z následujících nežádoucích účinků, ihned navštivte svého lékaře:  náhlá dýchavičnost, bolest na hrudi, pocit zkráceného dechu, nebo obtíže při dýchání,  otok očních víček, tváře, rtů,  otok jazyka nebo krku, potíže při dýchání,  závažné kožní reakce zahrnující intenzivní kožní vyrážku, kopřivku, zčervenání kůže celého těla, úporné svědění, puchýře, olupování a otok kůže, zánět sliznic (Stevens-Johnsonův syndrom) nebo jiné alergické reakce,  silné závratě nebo mdloby,  srdeční příhoda (infarkt myokardu), neobvykle rychlý nebo nepravidelný srdeční tep,  zánět slinivky břišní, který může způsobit silnou bolest břicha a zad a být doprovázen celkovým pocitem nepohody.,

Byly hlášeny následující časté nežádoucí účinky. Pokud Vám kterýkoli z těchto nežádoucích účinků působí problémy nebo trvá déle než jeden týden, poraďte se se svým lékařem.

Časté nežádoucí účinky (mohou postihnout až 1 z 10 pacientů):

- bolest hlavy, závrať, závrať s točením hlavy (vertigo), mravenčení, ospalost (především na počátku léčby), znecitlivění nebo mravenčení v končetinách, poruchy zraku (zahrnující dvojité vidění), tinitus (hučení v uších), palpitace (uvědomění si vlastního bušení srdce), zčervenání (pocit horka v obličeji), točení hlavy následkem nízkého krevního tlaku, kašel, pocit zkráceného dechu, pocit na zvracení, zvracení, bolest břicha, poruchy chuti, dyspepsie nebo zažívací obtíže, průjem, zácpa, alergické reakce (např. kožní vyrážka, svědění), svalové křeče, únava, slabost, otok kotníků (edém).

Jiné hlášené nežádoucí účinky jsou uvedené v následujícím seznamu. Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

Méně časté nežádoucí účinky (mohou postihnout až 1 ze 100 pacientů):

 změny nálady, úzkost, deprese, nespavost, poruchy spánku, třes, mdloba, ztráta vnímání bolesti, rýma (ucpaný nos nebo vodnatý výtok z nosu), pozměněné střevní pohyby, vypadávání vlasů, červené skvrny na kůži, změna barvy kůže, bolest zad, svalů nebo kloubů, bolest na hrudi, porucha při močení, zvýšený počet močení, zvýšené nucení na močení v noci, bolest, nevolnost, bronchospasmus (tlak na hrudi, obtížné dýchání a dušnost), sucho v ústech, onemocnění ledvin, impotence, zvýšené pocení, potíže nebo zvětšení prsů u mužů, zvýšení nebo snížení tělesné hmotnosti.

Vzácné vedlejší účinky (mohou postihnout až 1 z 1000 pacientů):

 zmatenost, zhoršení psoriázy.

Velmi vzácné nežádoucí účinky (mohou postihnout až 1 z 10000 pacientů):

 kardiovaskulární poruchy (nepravidelný srdeční tep, angina pectoris, srdeční záchvat a cévní mozková příhoda), eozinofilní pneumonie (vzácný druh zápalu plic), erythema multiforme (kožní vyrážka, která obvykle začíná červenými svědivými skvrnami na tváři, rukou nebo nohou), citlivost na světlo, poruchy krve, abnormální jaterní funkce, zánět jater (hepatitida), zežloutnutí kůže (žloutenka), zvýšení jaterních enzymů, které může mít vliv na některé lékařské testy, nadmutí břicha (gastritida), poškození nervů, které může způsobit slabost, mravenčení nebo znecitlivění, zvýšení svalového napětí, vaskulitida (zánět krevních cév), otok dásní, zvýšení cukru v krvi (hyperglykémie).

Není známo (z dostupných údajů nelze určit):

- hypoglykémie (velmi nízká hladina cukru v krvi), zvýšená hladiny hladina kreatininu v moči a krevním séru, zvýšené hladiny draslíku v krvi (hyperkalémie), třes, ztuhlost, ztuhlost v obličeji, pomalé pohyby, nevyrovnaná chůze.
Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Šrobárova 48

100 41 Praha 10

webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit -nezadouci-ucinek

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop