FLUDARABINE-TEVA - Dávkování


 

Dávkování léku: Fludarabine-teva Koncentrát pro injekční/infuzní roztok


Generikum: fludarabine
Účinná látka: fludarabin-fosfÁt
Alternativy: Fludara, Fludarabin ebewe, Fludarabine accord
ATC skupina: L01BB05 - fludarabine
Obsah účinných látek: 25MG/ML
Formy: Koncentrát pro injekční/infuzní roztok
Balení: Injekční lahvička
Obsah balení: 1X2ML
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


“).

- Jestliže trpíte poruchou jater, bude Vám tento přípravek podáván s opatrností.

- Jestliže jste starší 75 let, bude Vám tento přípravek podáván s opatrností.

Děti:

Bezpečnost a účinnost tohoto přípravku nebyla u dětí stanovena.

Další léčivé přípravky a přípravek Fludarabine-Teva 25 mg

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užívala nebo které možná budete užívat.

Je zvláště důležité informovat svého lékaře o:

- pentostatin (deoxykoformycin), užívaný také v léčbě B-CLL. Současné užívání této léčivé látky může vést k vážným plicním problémům.

- dipyridamol a podobné látky, užívané jako prevence přílišného srážení krve. Tyto léčivé látky mohou snižovat účinnost fludarabin-fosfátu.

- cytarabin (Ara-C), užívaný v léčbě chronické lymfatické leukémie. Pokud je fludarabin-fosfát užívaný spolu s cytarabinem, může vzrůst koncentrace aktivní formy fludarabin-fosfátu v leukemických buňkách. Nicméně celková koncentrace v krvi a eliminace z krve se nemění.

Těhotenství, kojení a plodnost Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek používat.

Přípravek Fludarabine-Teva 25 mg/ml Vám nesmí být podáván, jestliže jste těhotná, protože studie na zvířatech a omezené zkušenosti u lidí prokázaly možnost rizika výskytu abnormalit u vyvíjejícího se plodu. Jestliže jste v plodném věku, musíte zabránit otěhotnění. Pokud přesto otěhotníte, okamžitě informujte svého lékaře (viz též bod „Během léčby fludarabin-fosfátem je dále třeba zvážit“).

Muži a ženy v plodném věku musí v průběhu léčby a nejméně 6 měsíců po jejím ukončení používat spolehlivou formu antikoncepce.

Není známo, zda fludarabin-fosfát přechází do mateřského mléka žen léčených tímto přípravkem. Ve studiích na zvířatech však byl fludarabin-fosfát v mateřském mléce nalezen. Proto během léčby tímto přípravkem nesmíte kojit.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Přípravek Fludarabine-Teva 25 mg/ml může snížit schopnost řídit nebo používat stroje, vzhledem k tomu, že byly pozorovány např. únava, slabost, poruchy vidění, zmatenost, vzrušenost (agitovanost) a záchvaty.

Fludarabine-Teva 25 mg obsahuje sodík

Tento léčivý přípravek obsahuje méně než 1 mmol sodíku (23 mg) v 1 ml, tj. v podstatě „bez sodíku“.

3. Jak se přípravek Fludarabine-Teva 25 mg/ml užívá

Vždy užívejte přípravek Fludarabine-Teva 25 mg/ml přesně podle pokynů svého lékaře. Lékař rozhodne kdy, a jak dlouho Vám bude přípravek Fludarabine-Teva 25 mg/ml podáván.

Přípravek Fludarabine-Teva 25 mg má být podáván pod dohledem kvalifikovaného lékaře se zkušenostmi v protinádorové léčbě.

Návod k ředění, manipulaci a likvidaci přípravku, viz bod 6 ,,Následující informace jsou určeny pouze pro zdravotnické pracovníky“ na konci této příbalové informace.

Podávané množství (dávka) přípravku Fludarabine-Teva 25 mg/ml závisí na velikosti tělesného povrchu. Ten se z technického hlediska měří v metrech čtverečních (m2), ve skutečnosti je však vypočítáván z výšky a tělesné hmotnosti.

Obecné pokyny

Doporučená dávka je 25 mg/m2/den. Tato dávka se podává ve formě injekce nebo infuze po dobu 5 po sobě následujících dní. Tato pětidenní kúra bude opakována každých 28 dní, dokud Váš lékař nerozhodne, že bylo dosaženo nejlepšího možného účinku. Obecně tato situace nastává po 6 cyklech neboli přibližně po 6 měsících. Pokud vzniknou problémy způsobené nežádoucími účinky, lze snížit dávku nebo odložit podání další kúry.

Pokud máte problémy s ledvinami, budete dostávat sníženou dávku a budou vám pravidelně kontrolovány krevní testy.

Jestliže jste obdržel/a větší dávku přípravku Fludarabine-Teva 25 mg/ml, než jste měl/a

Neexistuje žádná specifická protilátka při předávkování přípravkem Fludarabine-Teva 25 mg/ml. Pokud jste obdržel/a příliš mnoho přípravku Fludarabine-Teva 25 mg/ml, lékař léčbu ukončí a bude léčit vzniklé příznaky.

Vysoké dávky přípravku Fludarabine-Teva 25 mg/ml byly spojeny s nevratnými nežádoucími účinky na centrální nervovou soustavu, charakterizovanými opožděnou slepotou, kómatem a smrtí.

Vysoké dávky jsou rovněž spojeny se závažným snížením počtu určitých typů krevních buněk (závažná trombocytopenie (snížený počet krevních destiček způsobující modřiny a krvácení) a neutropenie (snížený počet bílých krvinek vedoucí ke zvýšenému riziku vzniku infekcí) vzhledem ke snížené aktivitě kostní dřeně (útlum kostní dřeně).

Jestliže bylo podání přípravku Fludarabine-Teva 25 mg/ml opomenuto

Váš lékař určí čas, kdy Vám má být tento lék podán. Pokud se domníváte, že došlo k vynechání dávky, kontaktujte co nejdříve svého lékaře.

Máte-li jakékoli další otázky týkající se používání tohoto přípravku, zeptejte se svého lékaře, lékárníka nebo zdravotní sestry.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop