FEVARIN - Interakce


 

Interakce léku: Fevarin Potahovaná tableta


Generikum: fluvoxamine
Účinná látka: fluvoxamine maleate
Alternativy: Fevarin 100, Fevarin 50
ATC skupina: N06AB08 - fluvoxamine
Obsah účinných látek: 100MG, 50MG
Formy: Potahovaná tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 30
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Fevarin

- jestliže jste alergický(á) (přecitlivělý(á)) na fluvoxamin nebo na kteroukoli další složku přípravku Fevarin (viz bod 6. Další informace)

- jestliže užíváte inhibitory monoaminooxidázy (IMAO) nebo jste je užíval(a) v posledních dvou týdnech. Léčbu přípravkem Fevarin lze začít: dva týdny po vysazení ireverzibilního IMAO nebo následující den po vysazení reverzibilního IMAO (např. moklobemidu, linezolidu). Mezi vysazením Fevarinu a započetím léčby jakýmkoli IMAO má uplynout nejméně jeden týden

- jestliže užíváte tizanidin (léčivo snižující napětí svalů)

- jestliže užíváte ramelteon (léčivo na spaní).

Upozornění a opatření

Pokud odpovíte kladně na kteroukoliv z následujících otázek, informujte o tom svého lékaře nebo lékárníka dříve, než začnete Fevarin užívat.

• Měl(a) jste nedávno srdeční infarkt? • Jste těhotná nebo byste mohla být těhotná? • Kojíte? • Trpíte epilepsií? • Máte cukrovku (diabetes)? • Podstupujete elektrokonvulzivní léčbu (elektrošoky)? • Trpíte nebo jste někdy trpěl(a) mánií? • Trpíte nebo jste někdy trpěl(a) onemocněním jater nebo ledvin? • Měl(a) jste problémy s krvácením (poruchy krvácivosti) nebo pravidelně užíváte léky zvyšující riziko krvácení, jako jsou např. některé léky proti bolesti, přípravky ovlivňující funkci krevních destiček? • Máte zvýšený nitrooční tlak (glaukom) nebo rizikové faktory pro jeho vznik?

Děti a dospívající

Fevarin by neměli běžně užívat děti a dospívající do 18 let s výjimkou pacientů s obsedantně kompulzivní poruchou.

Měli byste také vědět, že u pacientů do 18 let, kteří se léčí některým z této skupiny přípravků, je zvýšené riziko výskytu nežádoucích účinků, jako jsou pokusy o sebevraždu, sebevražedné myšlenky, nepřátelské jednání (převážně agresivita, vzdorovité chování a hněv). Váš lékař přesto může Fevarin pacientům do 18 let předepsat, pokud usoudí, že to je v jejich nejlepším zájmu. Pokud Váš lékař předepsal Fevarin pacientovi mladšímu 18 let a chcete se o tom poradit, navštivte, prosím, znovu svého lékaře. Jestliže se u pacientů do 18 let, kteří jsou léčeni přípravkem Fevarin, rozvine nebo zhorší některý z výše uvedených příznaků, měli byste o tom informovat svého lékaře. Rovněž dlouhodobá bezpečnost přípravku Fevarin ve vztahu k dalšímu růstu, dospívání, rozvoji poznání a chování nebyla dosud v této věkové skupině zkoumána.

Další léčivé přípravky a přípravek Fevarin

Fevarin nesmí být používán v kombinaci s IMAO (jako je moklobemid a linezolid) a v kombinaci s tizanidinem a ramelteonem (viz bod 2. Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete přípravek Fevarin užívat).

Pokud užíváte některý z následujících léčivých přípravků, informujte o tom svého lékaře nebo lékárníka.

• Lithium k léčbě depresí, tryptofan, benzodiazepiny k léčbě úzkostí a nespavosti (např. triazolam, midazolam, alprazolam a diazepam), tricyklická antidepresiva (např. klomipramin, imipramin, amitriptylin), neuroleptika (např. klozapin, olanzapin, kvetiapin) nebo rostlinné přípravky s obsahem třezalky tečkované (Hypericum perforatum) – Váš lékař Vám sdělí, zda je pro Vás bezpečné zahájit užívání přípravku Fevarin • Fenytoin nebo karbamazepin – užívané k léčbě epilepsie • Teofylin – užívaný k léčbě astmatu nebo zánětu průdušek (bronchitidy) • Propranolol – užívaný k léčbě vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění • Klopidogrel, warfarin a jiné přípravky užívané ke snížení krevní srážlivosti • Kyselina acetylsalicylová (aspirin) nebo nesteroidní antirevmatika (např. ibuprofen, diklofenak) k léčbě artrózy • Tramadol – silný lék proti bolesti • Metadon – užívaný k léčbě abstinenčních příznaků • Triptany (jako je sumatriptan) – užívané k léčbě migrény • Terfenadin – užívaný k léčbě alergických onemocnění • Sildenafil – k léčbě erektilní dysfunkce • Cyklosporin – imunosupresivum užívané např. po transplantaci • Mexiletin – k léčbě srdečních arytmií • Ropinirol – k léčbě Parkinsonovy choroby

Pokud užíváte některý z vyjmenovaných léčivých přípravků zároveň s přípravkem Fevarin, lékař bude Váš zdravotní stav kontrolovat mnohem častěji.

Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.

Přípravek Fevarin s jídlem, pitím a alkoholem

Alkohol může s přípravkem Fevarin vzájemně reagovat a způsobit ospalost a labilitu. Během léčby se proto vyhněte pití alkoholu.

Pokud běžně pijete velké množství čaje, kávy nebo nápojů obsahujících kofein, můžete na sobě pocítit některý z následujících příznaků: třes rukou, bušení srdce, pocit na zvracení, neklid a nespavost. Pokud snížíte příjem kofeinu, tyto příznaky vymizí.

Těhotenství, kojení a plodnost

Těhotenství

O užívání fluvoxaminu v těhotenství jsou známy jen omezené informace. Pokud jste těhotná, můžete užívat fluvoxamin pouze v případě, že to Váš lékař bude považovat za absolutně nezbytné. Jestliže v současné době užíváte fluvoxamin a plánujete těhotenství nebo jste muž, který plánuje být otcem, poraďte se se svým lékařem, abyste rozhodli, zda není nezbytné nebo vhodné změnit léčbu.

Léčbu fluvoxaminem byste neměla náhle přerušit. Pokud užíváte fluvoxamin v posledních 3 měsících těhotenství, informujte o tom svého lékaře, protože Vaše dítě může mít po narození příznaky z vysazení. Tyto příznaky obvykle začínají během prvních 24 hodin po narození. Mohou to být tyto příznaky: neschopnost dobře spát nebo jíst, potíže s dýcháním, namodralá kůže nebo příliš horká nebo chladná kůže, nízká koncentrace krevního cukru, netečnost,

spavost, zvracení, zvýšená dráždivost, nadměrný křik, porucha svalového napětí, křeče, chvění nebo třes. Pokud má dítě po narození některé z těchto příznaků, kontaktujte okamžitě lékaře.

Ubezpečte se, že Váš gynekolog (popř. i porodní asistentka) ví, že užíváte přípravek Fevarin. Užívání látek podobných přípravku Fevarin během těhotenství, zvláště v posledních 3 měsících, může u dětí zvýšit riziko výskytu závažného zdravotního stavu, tzv. perzistující plicní hypertenze novorozenců, který se projevuje zrychleným dýcháním a promodráním. Tyto příznaky se obvykle projeví během prvních 24 hodin po porodu. Pokud tyto příznaky zpozorujete u svého dítěte, okamžitě kontaktujte dětského lékaře.

Plodnost

Ve studiích na zvířatech bylo prokázáno, že fluvoxamin snižuje kvalitu spermií. Teoreticky by to mohlo ovlivnit plodnost, ale vliv na lidskou plodnost zatím nebyl pozorován.

Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoli lék.

Kojení

Fevarin se v malých množstvích vylučuje do mateřského mléka. Během užívání přípravku Fevarin byste neměla kojit.

Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoli lék.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Fevarin může způsobovat ospalost. Dokud nezjistíte, jak na Vás přípravek působí, nedoporučuje se řídit dopravní prostředky ani obsluhovat stroje.

3.
Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop