PALGOTAL - Interakce


 

Interakce léku: Palgotal Potahovaná tableta


Generikum: tramadol and paracetamol
Účinná látka: paracetamol
Alternativy: Apo-tramadol/paracetamol, Doreta, Doreta prolong, Foxis, Maratia, Medracet, Partramec, Tramadol/paracetamol accord, Tramadol/paracetamol actavis, Tramadol/paracetamol medreg, Tramadol/paracetamol teva, Tramylpa, Tutus, Zaldiar, Zaldiar effervescens
ATC skupina: N02AJ13 - tramadol and paracetamol
Obsah účinných látek: 75MG/650MG
Formy: Potahovaná tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 30
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Palgotal:

 jestliže jste alergický(á) na tramadol, paracetamol nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6);  při akutní otravě alkoholem, léky na spaní, léky proti bolesti nebo jinými psychotropními léky (léky ovlivňující náladu, emoce a stav mysli);

 jestliže užíváte léky zvané inhibitory enzymu monoaminooxidázy (MAO), nebo jste je užíval(a) v posledních 14 dnech před léčbou přípravkem Palgotal. Inhibitory MAO jsou léky používané k léčbě deprese nebo Parkinsonovy choroby;

 trpíte-li závažnou poruchou funkce jater;

 trpíte-li epilepsií, která není dostatečně zvládána léčbou.

Upozornění a opatření

Před užitím přípravku Palgotal se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem:

 jestliže užíváte jiné léky, které také obsahují léčivé látky paracetamol nebo tramadol;

 jestliže máte onemocnění jater. Pokud Vaše oči a kůže žloutnou, může to být příznakem žloutenky;  jestliže máte potíže s ledvinami;  jestliže máte závažné dýchací obtíže, např. astma nebo závažné plicní problémy;  jestliže máte epilepsii nebo jste již měl(a) záchvaty nebo křeče;  jestliže jste v nedávné době utrpěl(a) úraz hlavy, šok nebo úporné bolesti hlavy spojené se zvracením;  jestliže jste závislý(á) na lécích proti bolesti, např. morfinu;  jestliže užíváte jiné léky proti bolesti, které obsahují buprenorfin, nalbufin nebo pentazocin;  jestliže máte dostat anestetika. Řekněte svému lékaři nebo stomatologovi, že užíváte přípravek Palgotal.

Jestliže se u Vás některý z výše uvedených problémů objeví v průběhu léčby přípravkem Palgotal nebo se Vás týkal v minulosti, informujte o tom svého lékaře.

Je důležité, abyste věděl(a):

 Tramadol (jedna ze dvou léčivých látek tohoto přípravku) může vyvolat fyzickou nebo psychickou závislost.

 Účinek tramadolu se může při dlouhodobém užívání snížit (rozvoj tolerance) a může být nutné zvýšení dávky. U nemocných se sklonem ke zneužívání léků anebo u pacientů závislých na lécích se doporučuje pouze krátkodobá léčba přípravkem Palgotal za pečlivé lékařské kontroly.

Děti a dospívající Přípravek Palgotal se nedoporučuje dětem do 12 let.

Další léčivé přípravky a přípravek Palgotal

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době

užíval(a) nebo které možná budete užívat.

Zejména je důležité informovat Vašeho lékaře, jestliže užíváte jakýkoliv jiný lék, který také

obsahuje paracetamol nebo tramadol. Je to z toho důvodu, že přípravek Palgotal obsahuje

paracetamol a tramadol a Vy musíte být velmi opatrný(á), abyste nepřekročil(a) celkovou maximální

denní dávku paracetamolu nebo tramadolu (viz bod 3).

Neužívejte přípravek Palgotal spolu s inhibitory MAO (viz bod „Neužívejte přípravek Palgotal“).

Nedoporučuje se užívání přípravku Palgotal s následujícími léky:  Karbamazepin (přípravky užívané k léčbě epilepsie nebo některých typů bolesti).  Buprenorfin, nalbufin nebo pentazocin (léky proti bolesti opioidního typu). Jejich účinek na zmírnění bolesti může být snížen.

Přípravek Palgotal může zvyšovat riziko nežádoucích účinků, jestliže současně užíváte následující

léky:  Léky, které mohou vyvolat křeče (záchvaty), jako některá antidepresiva, antipsychotika (léky ovlivňující stav mysli) nebo bupropion (pomáhá přestat kouřit). Riziko vyvolání záchvatu se může zvýšit, jestliže s těmito léky současně užíváte i přípravek Palgotal. Váš lékař Vám řekne, jestli je užívání přípravku Palgotal pro Vás vhodné.

 Určitá antidepresiva (selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu, SSRI) a triptany (užívané k léčbě migrény). Přípravek Palgotal a tyto léky se mohou vzájemně ovlivňovat a můžou se u Vás projevit příznaky jako mimovolní, rytmické svalové stahy, včetně stahů okohybných svalů, agitace (pohybový neklid), nadměrné pocení, třes, zvýšené reflexy, zvýšení svalového napětí, tělesná teplota nad 38 °C.

 Sedativa, prášky na spaní, jiná analgetika, jako je morfin a kodein (také se užívá proti kašli), baklofen (na uvolnění svalů), léky na snížení krevního tlaku nebo léky na léčbu alergie. Jestliže se cítíte ospale nebo na omdlení, sdělte to svému lékaři.

 Warfarin nebo fenprokumon (proti srážení krve). Účinnost těchto léků může být změněna a může se objevit krvácení (viz bod 4). Jakékoli prodloužené nebo neočekávané krvácení okamžitě hlaste lékaři.

Účinnost přípravku Palgotal může být také změněna při současném užívání následujících léků:  metoklopramid, domperidon nebo ondansetron (léky používané proti nevolnosti a zvracení);  cholestyramin (lék snižující cholesterol v krvi);  ketokonazol nebo erytromycin (léky proti infekci).

Přípravek Palgotal s jídlem, pitím a alkoholem

Po dobu užívání přípravku Palgotal nepijte alkohol, protože se můžete cítit ospalejší.

Těhotenství a kojení Přípravek Palgotal nesmí užívat těhotné nebo kojící ženy. Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Tramadol se vylučuje do mateřského mléka. Z toho důvodu byste neměla Palgotal užít během kojení více než jednou. Pokud užijete Palgotal více než jednou, měla byste přestat kojit.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Přípravek Palgotal může způsobit, že se budete cítit ospalejší. Pokud užíváte přípravek Palgotal a cítíte se při tom ospale, neřiďte, nepoužívejte nástroje a neobsluhujte stroje.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop